• History

Osor - Adria bike, Osor, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

  • City Osor
  • Name Osor - Adria bike
  • Category

weather

15o C 62% 1020 hPa

Osor

Osor je zanimljivi, drevni gradić star 4000 godina. Smjestio se na raskršću kopnenog i pomorskog puta što ga razlikuje od ostalih otočnih naselja.

Doslovno na svakom koraku moguće je uočiti ostatke drevne prošlosti o čemu svjedoče znamenitosti poput reljefa mletačkog lava, katedrale Marijina Uznesenja, franjevačkog samostana, biskupske palače, zvonika iz 16. stoljeća, ruševina benediktinskog samostana, ostataka gradskih zidina te brojnih drugih spomenika koji nose zajednički naziv „Osorski perivoj skulptura“ a moguće ih je vidjeti u ulici kojom se dolazi od pokretnog mosta do Katedrale.

Iz tog razloga, nimalo ne čudi da Osor često nazivaju „gradom-muzejom“.

Osim bogate prošlosti, Osor ima i iznimno bogatu turističku ponudu – dva vrhunski uređena kampa i smještaj u privatnim kućama. Nedaleko od franjevačkog samostana smjestio se kamp „Bijar“ kraj kojeg se nalazi nekoliko prekrasnih šljunčanih uvala te jedna stjenovita plaža. Druga plaža, nešto manja od prethodne, smjestila se uz gradske zidine, s druge strane kampa „Preko mosta“. U sklopu kampova nalaze se i restorani, trgovine te sportski objekti.

Osor je također bogat i prirodnim ljepotama od kojih posebno valja istaknuti ljepotu i čistoću mora, prekrasne zaljeve te bujne i raskošne šume.

Mjesto je poznato i po vrhunskoj hrani stoga ne propustite u nekoliko konoba kušati otočke specijalitete poput creske janjetine i sira te raznih vrsta ribe.

Za vrijeme ljetnih mjeseci, u Osorskoj katedrali, moći ćete uživati u „Osorskim glazbenim večerima“ koje imaju tradiciju još od 1976. godine. Riječ je o manifestaciji koja ima veliko značenje kako za kvarnersko područje, tako i za hrvatsku glazbu općenito.

Svatko tko posjeti ovo posebno mjestašce, priuštit će sebi kvalitetan odmor te se vratiti kući sa zanimljivom povijesnom pričom i prekrasnim iskustvom.

#osor #osorskiperivojskulptura #kamp #bijar #prekomosta #osorskeglazbenevečeri

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners