• History

Križevci - Advent, ice rink, Križevci, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

weather

16o C 51% 1020 hPa

Križevci

Grad Križevci nalazi se u jugozapadnom dijelu Koprivničko-križevačke županije te je jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. Smješten je na križanju prometnih pravaca između Zagreba te regionalnih centara Bjelovara, Koprivnice i Varaždina, a prema nekim podacima i samo ime grada potječe upravo iz tog izvora.

 

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ.

Zaštitnik grada Križevaca, Sveti Marko Križevčanin, treći je hrvatski svetac, na čiji se blagdan 7. rujna u gradu okuplja veliki broj vjernika. Križevci su i kolijevka Križevačkih štatuta, pisanih pravila lijepog ponašanja za stolom koja se spominju još od 18. stoljeća.

Osim kulturnih spomenika, pitomi prigorski brežuljci pozivaju vas u klijeti i vinograde, a bogate hrastove šume u lov ili ribolov na neko od umjetnih jezera. A kada vas umori razgledavanje ili svjež zrak, prepustite se veselim domaćinima koji će Vas zabaviti svojim Križevačkim štatutom, regulama o 'ispijanju vina', u restoranima ili kafićima, ili posjetite Križevačko veliko spravišče, glavnu gradsku manifestaciju.

 

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners