Hosted by: Armstark
  • History

Split - Sajam Adriatic Gastro show, Split, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

weather

16o C 44% 1018 hPa

Split

Najstariji tragovi naselja u Splitu sežu još u bakreno doba, pred kraj 3. stoljeća Pr. Kr., gdje su na području Gripe pronađeni zlatni i bakreni predmeti. Novija istraživanja dokazuju da su na ovom području postojala naselja prije gradnje Dioklecijanove palače. Prema nalazima ističu se luka na sjevernoj strani Marijana, amfiteatri te sakralni objekti. Rimski car Dioklecijan dao je sagraditi palaču 295. godine, na južnoj strani splitskog poluotoka, kako bi u njoj mogao provesti umirovljeničke dane. U 4. stoljeću Dioklecijanova palača bila je radionica sukna za vojnike, a kasnije je bila utočište visokih carskih dostojanstvenika. U srednjem vijeku Split je bio pod vlasti Bizanta, te povremeno pod vlasti Hrvatskih kraljeva i kneževa.

U 12. stoljeću Splitom je vladao hrvatsko-ugarski kralj Koloman, te mu je dodijelio privilegiju, kojom je Splitu priznata sloboda u upravi grada. Kasnije su tu privilegiju priznavali i potvrđivali drugi Ugarski kraljevi. U Novom vijeku, u 15. stoljeću Split je bio pod vlašću Mletaka. 1608. godine na području Splita izbila je kuga koja je ubila više od dvije trećine stanovništva.

Nakon prvog svjetskog rata Split počinje intenzivno rasti i postaje važno Kulturno, gospodarsko i upravno središte.

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners