• History

Motovun - 8. festival terana i tartufa, Motovun , [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

  • Longitude 13.8279
  • Latitude 45.336
  • Publicaton date 20. October 2017.

weather

14o C 62% 1026 hPa

Motovun

Na 277 metara viskom brijegu, u samom središtu Istre, smjestio se srednjovjekovni gradić Motovun, pravi odabir za miran i opušten odmor. Motovun je bedemima opasan gradić smješten iznad doline rijeke Mirne,a objedinjuje sve čari prekrasne Istre te oduševljava svoje posjetitelje.Savršeno mjesto za sve ljubitelje prošlosti gdje svaki kamen priča stoljećima staru priču.

Motovun je naseljen još u antici, no današnji je izgled poprimio u 12. i 13. stoljeću. Upravo je srednjovjekovna izvornost Motovuna ono što ga čini toliko atraktivnim. Sam grad podijeljen je na tri dijela, a njegova su specifičnost dva reda zidina. Velik broj kulturnopovijesnih znamenitosti čine Motovun gotovo gradom spomenikom.

Na obroncima motovunskog brijega uzgaja se grožđe za dobivanje čuvenih istarskih vinskih sorti, a pogled na šarenilo vinograda oduzima dah. Dolina Mirne je kilometrima prekrivena Motovunskom šumom, staništem čuvenih istarskih tartufa. U prekrasnoj i zaštićenoj šumi rastu dvije vrste tartufa, crni i bijeli tartufi, a obje su pravi gurmanski specijaliteti. Naravno, tartufi su samo jedna od vrhunskih delicija u Istri koja je poznata po gastronomskim blagodatima. Sve goste Istre, pa tako i Motovuna kuhinja će zasigurno oduševiti.

Najpoznatija manifestacija je svakako Motovun film festival čiji je cilj promocija filmova nastalih u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama. Petodnevni festival svake godine posjeti sve više zaljubljenika u filmsku umjetnost.

Legenda kaže da grad Motovun leži na drevnom izvoru energije, na križanju "zmajevih crta" zbog kojeg su svi u Motovunu smireni i dobre volje. Priča kaže da čaroliji Motovuna nisu odoljeli ni divovi koji su živjeli u dolini rijeke Mirne, a jedan od njih je i Veli Joža iz djela Vladimira Nazora. Stoga, ako želite otkriti što je to u Motovunu čak i divove privuklo, posjetite ga i sigurno ćete saznati!

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners