Prednosti live prijenosa raznih destinacija - Blog - LiveCamCroatia, Explore Croatia
Prednosti live prijenosa raznih destinacija

Prednosti live prijenosa raznih destinacija

Jedna od najznačajnijih karakteristika današnjeg turizma je mogućnost prijenosa lokacija uživo putem Interneta.

Pomoću te tehnologije svatko tko posjeduje osobno računalo, tablet ili mobitel može iz prve ruke vidjeti i pregledati lokaciju koja mu se čini interesantna za godišnji odmor ili neku drugu vrstu posjeta.

Začeci live streamanja

Jedan od prvih koncepata svojevrsnih recenzija raznih lokacija, hotela, kupališta i slično pokrenuo je TripAdvisor negdje oko 2000. godine. Riječ je portalu koji se bavi upravo recenzijama i osigurali su turistima iz cijelog svijeta platformu na kojoj će oni sami iznositi svoja iskustva, prednosti i mane pojedinih mjesta. Međutim, kako se tehnologija iz godine u godinu počela razvijati, sami pisani izvještaji i poneka fotografija mjesta na koje želimo putovati više nam nije bila dovoljna.

Želja za nečim novim

Znali smo da postoje i efikasniji načini saznati ono što želimo, a prepoznali smo ih u live streamanju važnih turističkih lokacija. Prema nekim procjenama, smatra se kako bi samo tržište live streamova moglo vrijediti oko 70 milijardi dolara u 2021. godini te da će u bliskoj budućnosti streamanje biti glavni način na koji će se turisti raspitivati o destinacijama koje žele posjetiti. Čini se kako bi turistički brendovi i razni organizatori ponude trebali što prije početi koristiti ovakav tip promidžbe jer u njemu je budućnost turizma. Za primjer, usporedite koliko su bolji live prijenosi utakmica od čitanja nekog pisanog izvještaja o utakmici koja vas je zanimala. Isto se može primijeniti i na istraživanje turističkih lokacija.

Realniji prikaz aktivnosti

Neki od najvećih svjetskih turističkih brendova već su prepoznali što sa sobom nosi mogućnost streamanja lokacija pa tako u sklopu svojih profila na raznim društvenim mrežama nude 24-satne prijenose najboljih lokacija. Malo je reći da im se to uvelike isplatilo i da su korisnici tih mreža i ljubitelji putovanja prepoznali te streamove kao vrlo koristan način za provjeru lokacija i aktivnosti na njima. Za primjer možemo uzeti kamere koje streamaju neku od posjećenijih plaža u Hrvatskoj. Naravno da se na tu plažu ne isplati dolaziti ako primijetimo da je krcata i da nema slobodnog mjesta. Samim time, uz jedan običan klik miša možemo se prebaciti na stream neke druge privlačne plaže i istražiti kakva je situacija tamo. Uz to, vrlo je lako uočiti i što se od dodatnih pogodnosti i ponude može pronaći te usporediti s našim željama i mogućnostima.

Dronovi mogući idući korak

Iako su kamere koje su ugrađene na dobrim lokacijama vrlo korisne zbog ranije navedenih razloga, moguće je da bi u bliskoj budućnosti streamove mogli gledati kroz kamere koje se nalaze na dronovima. Dronovi su poprilično jednostavni za korištenje, a mogu pružiti neke od predivnih kadrova iz zraka te ponuditi perspektivu kakvu dosad nismo imali prilike vidjeti. Naravno, njihov nedostatak je što nije moguće pružati 24-satne prijenose koristeći ih, ali ova je opcija svakako sve privlačnija u današnje vrijeme.

Sigurnost

Kada već govorimo o prednostima live streamanja turističkih lokacija, ne bi imalo smisla ne spomenuti i sigurnost koje postavljene kamere nude. Istim tim kamerama mogu se i nadgledati lokacije kako bi se posjetitelje zaštitilo na koji je god način moguće te kako bi se suzbio kriminal koji u turističkoj sezoni može doći na razne načine. Užurbano se zadnjih godina radi na tehnologiji koja će omogućiti prepoznavanje lica u live prijenosima upravo iz tih razloga.

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners