Carnival, Mardi gras 2018. – webcam live stream
  • Event & Site

Carnival, Mardi gras 2018. – webcam live stream

  • 18.01.2018. - 18.02.2018.
  • 20 camera online
  • 0 camera offline
  • 26.31M View(s)

Ove godine smo puno ranije nego obično uskočili iz blagdanskog raspoloženja u još jedno veselo i opuštajuće razdoblje u godini. Poklade, fašnik, maškare, Mesopust, karneval…nazovite ga kako god vam odgovara, no razdoblje je svugdje isto, od Bogojavljenja do Čiste srijede. Svima im je zajedničko da kreću u pokladni utorak, a završavaju na Pepelnicu kada se ritualno spaljuje lik pusta čime se obredno završava zimsko razdoblje i najavljuje proljeće. Tradicija karnevala se u europskim zemljama njeguje stoljećima pa tako i Hrvatska ima svoje poznate karnevalske čarolije. Danas su u svim većim gradovima prisutni urbani karnevali koji su obilježeni maskiranim povorkama, plesovima pod maskama, velikim gozbama, dječjim predstavama, bakljadama, vatrometima i na kraju slijedi svečano spaljivanje „princa karnevala“.

Najpoznatije hrvatsko pokladno slavlje je Riječki karneval koji se ubraja među najveće manifestacije na istočnom Jadranu. Također se ubraja u 500 najboljih europskih priredbi. Riječki karneval već godinama privlači mnoge posjetitelje iz cijele Hrvatske i Europe. No u Hrvatskoj ne postoji samo Riječki karneval nego i mnoge druge pokladne priredbe koje sežu u daleku prošlost. To su na primjer Samoborski fašnik, Turopoljski fašnik, Dubrovački karnévô, karneval u Opatiji i mnogobrojna ruralna slavlja koja nisu poznata široj javnosti.

Iako svaki karneval širom Hrvatske ima svoje regionalne specifičnosti svima je jedno zajedničko, traži se krivac za sve nesreće iz prošle godine. A krivac se uvijek i nađe, a to je princ karnevala Fašnik, u primorju Pust. Njemu se sudi za sve nesreće i svo zlo koje se dogodilo u protekloj godini, on priznaje krivnju i na pokladni utorak se spaljuje na glavnom trgu. Dok krivac gori, sve zlo i sve nesreće odoše s dimom i slavi se završetak zime i početak novog proljeća, te sve dobro ovog svijeta.

Diljem Hrvatske se vrhunci karnevalskih svečanosti događaju na pokladni ponedjeljak ili utorak. Stoga imate još vremena prerušiti se, postati netko drugi i doživiti čaroliju hrvatskih karnevala.

A mi ćemo vas pravovremeno obavještavati o svim karnevalskim događanjima, ukoliko ne možete biti na licu mjesta, sigurno ćete putem prijenosa uživo i naših web kamera barem na trenutak doživjeti čar karnevala na ulicama i trgovima hrvatskih gradova! Pratite nas na Facebook stranici!

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners