• Live

Panoramic view of Jelsa, view to the south, Jelsa - Hvar, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

weather

16o C 44% 1018 hPa

A view to Jelsa and its harbor where you will stay for a while for sure. Here you can watch the arrival and departure of catamaran  sealine Jelsa - Bol - Split and other tourist boats that enters the Jelsa's harbor. Much interesting is the fact what  you can discover in Jelsa, and such a beautiful view of the city and the port will surely inspire you to visit it as soon as possible. In the center of Jelsa is Pjaca, where it is a real pleasure to start a day with the coffee and walk to Perivoj (park), one of the largest in Dalmatia, then go to the beautiful square of St. Ivan, where the octagonal church is. Jelsa is surrounded by greenery and will give you an unforgettable vacation away from the noise of mass tourism.

Jelsa - Hvar

Ovo malo i mirno mjesto smješteno je pri sredini otoka ima veliku zaštićenu luku i od velike je važnosti za stanovnike radi direktne katamaranske linije s Bračem i Splitom. Nakon Hvara, najvažnije je mjesto na otoku. Otok Hvar je od strane Traveler magazina proglašen jednim od deset najljepših otoka na svijetu. Prelijepa Jelsa je okružena borovom šumom, vinogradima, maslinicima i lavandom. Bogata je povijesnim znamenitostima koje se preporučuje istražiti, te crkvama, trgovima, parkovima i špiljama. Ono što morate posjetiti dok ste u Jelsi je Trg sv. Ivana, jedan od najljepših trgova iz renesansno-baroknog razdoblja, s malom osmerokutnom crkvom koja datira s kraja 17. stoljeća. Cijelo područje otoka Hvara se smatra jednim od najbogatijih područja u Hrvatskoj po broju kulturno povijesnih spomenika. Najstariji takav spomenik su ostaci kule Tor na Jelsi. Radi se o kuli iz 4. st. pr. Kr. koja je nekoć bila grčka izvidnička postaja. Tu je i Grapčeva špilja, važan arheološki lokalitet koji potječe iz doba neolita i zaštićen je kulturno-povijesni spomenik. Nalazi se u blizini sela Humac. Humac je staro pastoralno selo koje je nastalo u 17. stoljeću. Smješteno je na 350 m nadmorske visine. Od starog grada Jelse ostali su samo dijelovi fortifikacijskih zidina i kuća rimskih legionara. Od Augustinijanskog samostana iz 17 stoljeća očuvana je ostala crkva s izvornim zvonikom. Jelsa nije zanimljiva samo ljeti. Ako se nađete u Jelsi za vrijeme Uskrsa, onda morate prisustvovati Procesiji za Križen koja je na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine.Mnogi štovatelji sa cijelog otoka, kao i gosti koji posjećuju otok, sudjeluju u procesiji, noseći svijeće i krunice. Područje Jelse (kao uostalom i cijeli Hvar) ima dobro razvedenu obalu s otočićima i mnogim rtovima i uvalama. Kao takva, uz mirise soli, borove šume i lavande, idealna je za sunčanje i kupanje. Otok Hvar je potpisnik Deklaracije Srednjodalmatinski otoci – ekološki čista zona. Često ga nazivaju najsunčanijim hrvatskim otokom, slavne osobe ga obožavaju, a svi koji su ga posjetili tvrde da je jedno od najljepših mjesta na svijetu. 

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners