Hosted by: Grad Pag
  • Live

Pag - Katine bridge, Pag, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

weather

14o C 67% 1004 hPa

The view to the magnificent Katine bridge and salt magazines, which are a protected monument of culture and in which the Salt Museum with a permanent exhibition is. Now Katine, a replica of the old Venetian bridge, today is paved with a white stone and by night  gives a special effect to Pag by changing the colors reflected in the sea below the bridge.

Pag

Svatko tko je bio na otoku Pagu ostao je iznenađen ovim neobičnim krajolikom. Otok Pag svojim izgledom podsjeća na površinu Mjeseca i gotovo je cijeli prekriven posolicom koju bura iz Velebitskog kanala raznosi po otoku.

Grad Pag nalazi se na jugozapadnom dijelu otoka te se u svojoj povijesti više puta selio. U 15. stoljeću započela je izgradnja današnjeg grada Paga, a jedan od poznatih graditelja koji je sudjelovao u izgradnji grada je Juraj Dalmatinac. Srednji vijek obilježila je proizvodnja i trgovina solju po kojoj je Pag i danas poznat. Nekadašnja skladišta soli danas su prenamijenjeni u Muzej solarstva sa stalnom postavom gdje se mogu vidjeti alati i naprave pomoću kojih se u prošlosti vadila i transportirala sol. Magazini soli u Pagu su zaštićeni spomenik kulture. U samom središtu grada stoji crkva Marijina uznesenja, u spomen crkvi i događanju posvećen je blagdan Vela Gospa kojeg Pažani obilježavaju procesijom i slavljem 15. kolovoza svake godine. Tu je i netaknut Knežev dvor i obnovljeni trg iz doba srednjeg vijeka.

Čipkarstvo je višestoljetna tradicija u Pagu i datira još iz 15. stoljeća. Izrada Paške čipke njeguje se kroz stoljeća, a način se prenosi s koljena na koljeno. Svaka čipka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada.

Jedan od najpoznatijih proizvoda otoka Paga je svakako i čuveni paški sir specifičnog okusa te paška janjetina. Vrlo malo trave koja je vrlo slana zbog soli i posolice koju raznosi bura te ovce koje pasu tu travu i aromatično bilje poput smilja i kadulje daju specifičnu vrstu mlijeka i specifičan okus mesa janjetine.

 Još jedna od zanimljivosti grada Paga je Lokunja s ljekovitim blatom na jugozapadnom dijelu neposredno uz gradsku plažu Prosiku. To je područje plitkog mora, na čijem se dnu nalazi bogata naslaga peloida, ljekovitog mulja.Ljekovitost je dokazana ne samo iskustvom nego i brojnim znanstvenim istraživanjima. Koristi se za liječenje reumatskih oboljenja, ali i za liječenje raznih dermatoloških bolesti.

Paški karneval je nešto za što se Pažani posebno spremaju. Zimski i ljetni karneval je ono što privlači mnoge turiste. Kulminacija karnevala završava ludom zabavom na trgu Petra Krešimira IV, paškim kolom, a prema drevnom običaju spaljuje se lutak Marko. On je krivac za sve nevolje i zlo koje se dogodilo kroz proteklu godinu. Činom spaljivanja završava karneval.

Otok Pag nalazi se na takvom geografskom položaju da sredinu otoka presijeca 15. meridijan istočne geografske dužine po kojem se računa srednjeeuropsko vrijeme. Označen je mramornim spomenikom s ucrtanim meridijanom. Na tom mjestu sa sigurnošću možemo reći da je najtočnije vrijeme u Hrvatskoj. Zbog presjeka 15. meridijana Grad Pag je imao jedan od prvih sunčevih satova u Europi koji su se nalazili na obalnom dijelu stare gradske jezgre. Oznaka 15 meridijana nalazi se pod najvišim paškim vrhom Sv. Vidom oko 5 km od Paga i to na makadamskom putu što se nastavlja iz predjela Bošane prema plaži Zrće.

Na zapadnom izlazu iz grada Paga, na prometnici koja vodi prema Novalji, nalazi se Vidikovac s kojeg možete uživati u prekrasnoj panorami grada Paga i idealan je spot za fotografiranje te stvaranje nezaboravnih uspomena.

Grad Pag je rodno mjesto Bartula Kašića, autora prve hrvatske gramatike.

 

 

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners