Hosted by: TZ Mali Lošinj
  • Live

Ilovik, marina view, anchorage, Ilovik, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

The view of marina in Ilovik reveals one of the most popular docks of the northern Adriatic, especially when it comes to yachts. It has a seaside promenade, from which you can get breathtaking views of the neighboring island of Saint Peter. Peaceful atmosphere and fresh air contribute to the authenticity of this small, yet centuries-old settlement.

Ilovik

Ako se želite istinski odmoriti na otoku bez automobila, onda je otok Ilovik prava destinacija za vas. Otoci Ilovik i Sveti Petar nastavljaju se na južni dio otoka Lošinja od kojeg ih dijele Ilovačka vrata, kanal dužine 2,5 km i širine oko 300 m. Njegov akvatorij prirodno je zaštićen od svih vjetrova te može pružiti siguran boravak jahtama i manjim brodovima. Dugačak i dobro zaštićen kanal između ova dva otočića služi kao luka mjesnim ribarima i brojnim nautičarima koji ovamo dolaze da bi uživali u netaknutoj prirodi.

Povezan je redovnom brodskom vezom s Malim Lošinjem te katamaranskom linijom s Rijekom i Zadrom. Mnogo više se koristi cesta do južnog kraja Lošinja (uvala Mrtvaška), pa dalje barkom do Ilovika. Ljeti iz Malog i Velog Lošinja kreću izletnički brodovi za Ilovik.

Najjužniji je nastanjeni otok lošinjskog otočja sa istoimenim ribarskim mjestom gdje danas živi 170 stanovnika. Današnje naselje nastalo je prije 200-tinjak godina, kada su se nekadašnji poljoprivrednici iz Velog Lošinja ovdje nastanili. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom.

U centru možete posjetiti župnu crkvu sv. Petra i Pavla iz 19. stoljeća, a nedaleko je i 12 metara duboki bunar s izvorom žive vode oko kojeg se svake godine na Petrovu (29.06.) skupljaju svi Ilovčani da uz pjesmu i ples proslave blagdan svoga sveca zaštitnika.

Ako se popnete na vidikovac Did možete uživati u prekrasnom pogledu na cijeli otok Ilovik, desno otočiće Sv. Petar i Kozjak, te južni dio otoka Lošinja i uvalu Mrtvašku.

Obala je sa svih strana lako pristupačna, sa mnogo pitomih uvala. Najveća uvala sa pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka.

Od biljnog svijeta, na Iloviku su nazočni sredozemna makija zimzelene šume, polja i maslinici.

Uživajte u ovom prekrasnom otoku kojega još nazivaju i otok cvijeća, jer gotovo oko svake kuće cvatu oleandri, palme, ruže i drugo cvijeće, a specifičnost otoka su visoka stabla eukaliptusa. Osim brojni staza i plaža, na Iloviku možete uživati u bogatoj gastronomiji, a smještaj pronađite kod ljubaznih domaćina.

 

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners