Hosted by: Grad Đakovo
  • Live

Đakovo Korzo, pedestrian zone, Đakovo, [ Right now, LIVE ] LiveStreaming cameras from Croatia

Camera info

  • Longitude 18.4099
  • Latitude 45.3098
  • Publicaton date 23. October 2018.

weather

6o C 81% 1026 hPa

The pedestrian zone, Korzo, extends through the old city center from the cathedral to the church of All Saints, and is the daily gathering place and promenade of all ages - the Street of the Great slavs. Filled with numerous terraces, sometimes it can be overwhelming for anyone who wants to sit, walk, see or be seen. In the secession series there are buildings built in the 19th and early 20th centuries, recorded cultural monuments. Ban Jelačić Street is the most important business and shopping center of the City of Đakovo.

Đakovo

Grad Đakovo nalazi se u srcu Slavonije na istoku Hrvatske. U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo, 19. grad po veličini u Hrvatskoj, a drugi u Osječko-baranjskoj županiji. S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je žar opeke dvaju tornjeva i kupola najljepše katedrale na prostoru od Venecije do Istanbula. S te najviše đakovačke točke vidi se cijeli grad.

O bogatoj povijesti Đakova govore i mnoge obljetnice: 500 godina Ergele, 200 godina uzgoja lipicanaca, 200 godina sjemeništa i teologije. Dana 8. svibnja Đakovo slavi svoj rođendan uz bogati kulturno – zabavni program. U Đakovu zaista možete uživati u mnogim znamenitostima koje vrijedi vidjeti: Biskupski dvor iz 18. stoljeća, vrijedan spomenik kulture čiji raskošni podrumi čuvaju najfinija misna vina,a uz katedralu i okolna zdanja, tvori povijesno i ambijentalno najvredniji, ali i naljepši dio Đakova. Bogoslovno sjemenište koje skrbi o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata, Crkva svih svetih, Muzej Đakovštine koji čuva nekoliko vrijednih zbirki: arheološke, kulturno-povijesne, etnografske, numizmatičke i umjetničke, Strossmayerov muzej te nezaobilaznu Đakovačku katedralu sv. Petra. U nju je utrošeno sedam milijuna opeka iz ciglane đakovačke biskupije a kamen je dobavljan iz raznih europskih država. Katedrala je bogato urešena brojnim umjetničkim djelima poznatih slikara i kipara toga doba. Iza katedrale proteže se Strossmayerov perivoj, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, na čijoj se pozornici svake godine održavaju folklorne priredbe nadaleko poznatih Đakovačkih vezova.

Na umjetnom jezeru Jošava koje je prvenstveno namjenjeno za uzgoj riba, šport i rekreaciju možete se okušati u ribolovu.

Državna ergela Đakovo također je jedan od smibola Đakova. Osim uzgoja i selekcije konja, ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini.

Raznolikost i široka ponuda brojnih događanja i manifestacija u gradu Đakovu oduševit će svakog posjetitelja. Svatko može pronaći nešto za sebe.

Npr. Đakovački bušari koji se pojavljuju u veljači za vrijeme poklada i karnevala. Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se oko 3 000 sudionika iz svih krajeva. Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova.

Ivanjski krijesovi u lipnju uz blagdan Sv. Ivana. Manifestacija se održava uz vatru, pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Ivanjski kresovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora. Tu se izvodi izvorni folklor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta te prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju). Đakovački vezovi su definirani Statutom Grada Đakova kao manifestacija iznimnog značaja i važnosti za Grad Đakovo i za regiju. Đakovo se oduvijek zove i jest ”Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije, čarolija gastronomije, zvuka i običaja, što se upravo ovom manifestacijom slavi i čuva od zaborava.

Kroz godinu ima zaista mnogo događanja kao što su: Dionizijev festival u ožujku, Uskršnji Gastro fest, Đakovo Expo, Strossmayerovi dani u svibnju, Đakovačko ljeto, Jabučini dani u listopadu, Smotra povijesnih i građanskih plesova, Silvestarska noć.

Posjetiti Đakovo, a ne probati poznate slavonske delikatese bilo bi zaista šteta. Tradicionalna slavonska kuhinja s poznatim mesnim specijalitetima (kulen, kobasice, čvarci, slanina), jela od divljači i slatkovodne ribe te odlična vina Đakovštine (burgundac bijeli, traminac, rizling), postala je brand i neizostavni gastronomski užitak u kojemu bi svaki  gost trebao uživati. Tradicionalni način proizvodnje ovih delicija pridonosi njihovoj originalnosti te Đakovo i Đakovštinu ističe kao poseban gastronomski dragulj. U đakovačkim vinima uživaju istinski ljubitelji vina već više od 2000 godina. Od tada pa do današnjih dana teče priča o vinogradarstvu ovoga kraja. 

 

Facebook comments

Sing up for newsletter

Enter your e-mail address to receive informations about Live Cam Croatia. (E-mail address is used only for the purposes of sending promotional offers and news, is not publicly visible)

Our partners