Home

Karta web kamera Istre

Istra je najveći jadranski poluotok. Nalazi se na sjeveru Jadrana i prostire teritorijem Italije, Slovenije i Hrvatske.

Bogata i uzbudljiva povijest Istre započinje još davno. Prvi tragovi života sežu u daleku prapovijest sve do prvih žitelja koji su živjeli u špiljama. Prema nekim teorijama, upravo je na ovom području Homo erectus udario prve temelje civilizaciji pradavne Europe.

U željezno doba su je uglavnom naseljavali Iliri, odnosno Histri – prema kojima je dobila ime. Početkom 1. st. , kako su Rimljani širili svoje područje, dolazi do ratova s Histrima i u konačnici Rimljani pobjeđuju i koloniziraju Istru.

U 6. stoljeću prodiru Slaveni i uskoro počinje burno razdoblje u kojem se mijenjaju gospodari, od franačkih vazala preko bavarskih vojvoda, do akvilejskog patrijarha. U 12. se stoljeću Istra bogati obrtom i pomorskom trgovinom.

U 14. je stoljeću podijeljena između Venecije i Habsburgovaca koji su naslijedili Pazinsku grofoviju i istočnu obalu Istre. Habsburška vlast nije vršila snažan utjecaj, pa na tom području nalazimo brojne primjere hrvatske pismenosti i hrvatskih spomenika.

Nakon toga slijede prodori Turaka koji za sobom nose velike migracije stanovnika, a slijedi ih pošast kuge. Nakon nekoliko stoljeća, Istra pada pod vlast Napoleona, a potom pod vlast Austrije, da bi je Kraljevina Jugoslavija prepustila Italiji 1920. godine.

Kao dio Jugoslavije, Istra je bila podijeljena između Hrvatske i Slovenije, a raspadom Jugoslavije granice su postale državne.

Istra je danas jedna od 20 hrvatskih županija – atraktivno turističko odredište s renomeom jedne od vrhunskih svjetskih destinacija koje dobiva priznanja od vodećih međunarodnih turističkih vodiča i novinara – Lonely Planet i National Geographic Traveler su samo neki od njih.