Home

Karta web kamera na otoku Pagu

Otok Pag je otok u sjevernoj Dalmaciji.

Smatra se da je bio naseljen već u neolitiku. U željezno doba ga nastanjuju Liburni (ilirsko pleme)i iz tog razdoblja je nekropola s nalazima keramike koja se nalazi na lokalitetu Sv. Vid – Dolac. Na sjevernoj strani poluotoka Zrće je pronađeno groblje iz antičkog razdoblja između 1. i 4. stoljeća, a na više područja su vidljivi ostaci rimskih villa rustica (starorimski stambeni i gospodarski kompleks zgrada), ostaci antičkog kamenoloma nalaze se na sjevernoj strani Novalje, a u Vlašićima su nađeni ostaci grčko-helenističke keramike.

Pag je jedna od jadranskih otoka koji su najranije bili naseljeni Hrvatima, a vladavina se izmjenjivala od strane Zadra, preko Venecije do ugarskih kraljeva.

Grad Pag je prvotno bio smješten otprilike 3 km južnije od današnjeg grada Paga, taj lokalitet mu nije dozvoljavao širenje i bio je izložen buri te je 1443. godine započela izgradnja novog grada.

Pag se naziva kamenim otokom zbog njegova kamenitog, neobičnog pejzaža. Iako djeluje surovo i hladno – radi se o otoku koji uživa u 2500 sunčanih sati godišnje. Poznat je po toplim i gostoljubivim mještanima, a na njegovim je ulicama moguće vidjeti stare žene kako izrađuju nadaleko poznatu Pašku čipku.

Smještajni kapaciteti su raznoliki – od apartmana, preko pansiona i kampova do hotela, a plaže brojne i uglavnom pješčane. Otok posjeduje bogatu turističku ponudu, a prednjači mjesto Novalja.