Daruvar – Trg Kralja Tomislava – Turistička web kamera

03/14 – Daruvar, web kamera. Svrstana među TOP 10 najboljih web kamera na svijetu, odlučili su producenti jednog od največih svjetskih web cam servisa – Earth Cam! –EarthCam Top 10 Winner

prijenos_by_lcc

učitavam kartu - molimo pričekajte ...

Daruvar 45.593441, 17.223741 Daruvar

Webcam hosted by:

Hosted by TZ Daruvar

Znamenitosti grada

Dvorac Janković

Dvorac grofa Jankovica
Dvorac grofa Jankovića se nalazi u samome središtu grada i zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije te je ujedno označen i kao najvrijednija barokna građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Lječilišni perivoj Julijev park

Julijev park Julijev park je jedan od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj!

Prvo drveće u Lječilišnom perivoju Julijevom parku posadio je Antun Janković oko Antunove kupke oko 1762. godine, a nešto od tog drveća je još i danas u parku, kao npr. Platana, divlji kesten i primjerci graba oko kompleksa Daruvarskih toplica.

Lječilišni perivoj je rastao paralelno s izgradnjom kupki, naročito za vrijeme Antunovih nasljednika Izidora i Julija Jankovića., a danas se u njemu nalazi 60 različitih vrsta bilja. Također, u parku se nalazi fontana s brončanom skulpturom kojoj je ime Augustinčićeva "Kupačica" iz 1927. godine.

Lječilišni perivoj ima stilske karakteristike baroka (s elementima historicizma te engleskog pejzažnog stila u vrtnoj umjetnosti) i kao takav je i zaštićen. U sklopu parka nalaze se zdanja iz 18. i 19. stoljeća, brojne kupke i vile koje upotpunjuju sadržaj lječilišnog perivoja.

Rimska park šuma

Rimska park šuma

U neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga i Daruvarskih toplica nalazi se prirodna i zdrava park- šuma odnosno Rimska šuma. Rimska šuma obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 hektara. U njoj se također nalazi Židovsko groblje te Julius Brum.

Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a nekada davno je služila kao najkraći put za radnike vinogradare i vikendaše u obližnjem daruvarskom vinogorju, jer položaj i uređenost same park-šume spaja središte grada i bogato vinogradarsko područje Daruvara.

Također, područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku, itd. Povijesni perivoji Daruvara i Rimska šuma, koja spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama, obiluju vrijednim biljnim vrstama koje su ujedno i zaštićene.

Crkva Presvetog Trojstva

Crkva Presvetog Trojstva
Župna crkva Presvetog Trojstva sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća, pretpostavlja se 1764., kada je oko plemićkog dvorca Antuna Jankovića počelo nicati naselje Daruvar. Zbog svog specifičnog izgleda, crkva je privlačila pozornost mnogih putopisaca ovog stoljeća. Povećanjem broja vjernika u 19. stoljeću pokazala se potreba za mnogim tehničkim zahvatima kako bi se povećao njen unutrašnji prostor.
Prijedlog korištenja crkve, pazeći na tadašnje stroge uvjete struke načinio je poznati arhitekt Herman Bollé. Oltar koji je nekada bio u središtu crkve premješten je na današnje mjesto i dograđena su dva pokrajnja oltara. U unutrašnjosti crkvene zgrade na sedam stupova stoji pjevački kor. Crkva ima kupolu i dva manja tornja.
Godine 1892. sagrađen je veliki toranj u kojeg su premještena zvona iz manjeg, sjevernog tornja. Godine 1912. uz crkvu je postavljen križ koji je obnovljen i vraćen na prvotno mjesto. Godine 1923. započela je prva veća adaptacija crkve, a 1925. postavljene su orgulje požeškog majstora Venceslava Holuba koje je 2008. restaurirala Umjetnička radionica Heferer, a blagoslovio 29. ožujka 2008. požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Time je, ujedno, dovršena i temeljita restauracija crkve započeta 1999. godine.
Orgulje graditelja Venceslava Holuba iz Požege iz godine 1925. pneumatskog su sustava sa zračnicama na čunjiće sa 6 vokalnih registara na manualu i pedalu. Orgulje je temeljito restaurirala 2008. godine Umjetnička radionica Heferer.

Mediji o web kameri