Home

Barban – Trka na Prstenac – web kamera

Manifestacija 2015. se održava 21. do 23. kolovoza te traje tri dana. U petak je svečano podizanje zastave, u subotu Trka za viticu, a središnja Trka na prstenac održava se u nedjelju.

Trka na Prstenac
Istarsko mjestašce Barban već u 17. stoljeću bilo je domaćin jedinstvenog konjičkog natjecanja – Trke na Prstenac. Nažalost, natjecanje se nije održavalo gotovo tijekom 250 godina, a zahvaljujući skupini entuzijasta ponovno je pokrenuto 1976. godine. Tradicionalno se manifestacija održava trećeg vikenda u kolovozu.
Samo natjecanje ima neke zajedničke poveznice s poznatijom sinjskom Alkom, koja je 2015. proslavila puta tri stoljeća održavanja, što je uistinu jedinstveno. I kod Trke na Prstenac natjecatelji trče na konjima i kopljem gađaju povišeni prsten. Razlika u odnosu na Alku je u tome što prsten ima 5 polja (za razliku od 4 alkarska). Sustav bodovanja je takav da se pogodak u „sridu“ vrednuje s 3 boda, zatim pogođeni gornji dio prstena nosi 2, a donji dio 1 bod. Ukoliko natjecatelj pogodi u neko od bočnih polja tada će dobiti pola boda.
Natjecatelji se pripremaju za Trku na Prstenac kako bi sinkronizirali svoje pokrete s pokretima konja, koji mora biti dobro izvježban kako prilikom trka na mali prsten ne bi svom konjaniku stvarao probleme i time mu otežao situaciju da pobijedi na prestižnoj manifestaciji.
Istra se tako može pohvaliti mnogim jedinstvenim manifestacija, od kojih svaka ima svoju posebnost. Važno je to i zbog turizma, jer turisti na svojem godišnjem odmoru ne vole samo sunce i more, nego žele upoznati tradicijsku kulturu, povijest i još štošta u vezi mjesta u kojem odsjedaju, a Hrvatska, posebno Istra, definitivno se mogu podićiti i proslaviti svojom tradicijom i bogatom prošlošću.
Ova manifestacija samo je jedna od čitavog niza takvih zahvaljujući kojima Hrvatska ima golem potencijal u turizmu, koji iako je već sada dobro razvijen, ima još priliku napredovati i doprinositi prosperitetu hrvatske države.

Popularne kamere

Novigrad, Veliki trg Novigrad, Veliki trg
Zagreb, Ban Jelačić Zagreb, Ban Jelačić
Merag Trajekt, Cres Merag Trajekt, Cres
Tkon, prilaz trajektu Tkon, prilaz trajektu
Sutivan - Web kamera Sutivan - Web kamera

Closest webcams from The cities category