Home

Barban – Trka na Prstenac – web kamera

Manifestacija 2015. se održava 21. do 23. kolovoza te traje tri dana. U petak je svečano podizanje zastave, u subotu Trka za viticu, a središnja Trka na prstenac održava se u nedjelju.

Trka na Prstenac
Istarsko mjestašce Barban već u 17. stoljeću bilo je domaćin jedinstvenog konjičkog natjecanja – Trke na Prstenac. Nažalost, natjecanje se nije održavalo gotovo tijekom 250 godina, a zahvaljujući skupini entuzijasta ponovno je pokrenuto 1976. godine. Tradicionalno se manifestacija održava trećeg vikenda u kolovozu.
Samo natjecanje ima neke zajedničke poveznice s poznatijom sinjskom Alkom, koja je 2015. proslavila puta tri stoljeća održavanja, što je uistinu jedinstveno. I kod Trke na Prstenac natjecatelji trče na konjima i kopljem gađaju povišeni prsten. Razlika u odnosu na Alku je u tome što prsten ima 5 polja (za razliku od 4 alkarska). Sustav bodovanja je takav da se pogodak u „sridu“ vrednuje s 3 boda, zatim pogođeni gornji dio prstena nosi 2, a donji dio 1 bod. Ukoliko natjecatelj pogodi u neko od bočnih polja tada će dobiti pola boda.
Natjecatelji se pripremaju za Trku na Prstenac kako bi sinkronizirali svoje pokrete s pokretima konja, koji mora biti dobro izvježban kako prilikom trka na mali prsten ne bi svom konjaniku stvarao probleme i time mu otežao situaciju da pobijedi na prestižnoj manifestaciji.
Istra se tako može pohvaliti mnogim jedinstvenim manifestacija, od kojih svaka ima svoju posebnost. Važno je to i zbog turizma, jer turisti na svojem godišnjem odmoru ne vole samo sunce i more, nego žele upoznati tradicijsku kulturu, povijest i još štošta u vezi mjesta u kojem odsjedaju, a Hrvatska, posebno Istra, definitivno se mogu podićiti i proslaviti svojom tradicijom i bogatom prošlošću.
Ova manifestacija samo je jedna od čitavog niza takvih zahvaljujući kojima Hrvatska ima golem potencijal u turizmu, koji iako je već sada dobro razvijen, ima još priliku napredovati i doprinositi prosperitetu hrvatske države.

Najnovije

Kuglana Poreč 1 Kuglana Poreč 1
Kuglana Poreč 2 Kuglana Poreč 2
Dicmo - gradilište 1 Dicmo - gradilište 1
Dicmo - gradilište 2 Dicmo - gradilište 2
Krvavec - pokretna kamera Krvavec - pokretna kamera

Closest webcams from The cities category